top of page
Search

Διατροφικές Συμβουλές Για Κοινωνικά Γεύματα


Οι μέρες των εορτών είναι μέρες συνεύρεσης με αγαπημένα μας πρόσωπα, κυρίως γύρω από το τραπέζι. Πώς όμως θα μπορέσουμε να ¨ρεγουλάρουμε¨ τις διατροφικές μας επιλογές ώστε να μην οδηγηθούμε σε ενοχικά συναισθήματα και αύξηση βάρους μας; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές για να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφών σε κοινωνικά γεύματα τις μέρες των εορτών.

· Αποταμιεύστε θερμίδες (περιορίστε τις θερμίδες σας 2 μέρες πριν και 2 μέρες μετά)

· Εάν υπάρχει μπουφές δείτε προσεκτικά τι προσφέρεται πριν βάλετε οτιδήποτε στο πιάτο σας. Βάλτε στο πιάτο σας ΜΟΝΟ αυτά που σας αρέσουν πραγματικά, αντί να δοκιμάσετε λίγο από όλα!!

· Διαλέξτε γαρνιτούρες με χαμηλές θερμίδες (π.χ. ρύζι, σαλάτα για να χορτάσετε.

· Χρησιμοποιήστε πιάτο σαλάτας που είναι μικρότερο αντί για πιάτο μεγάλου μεγέθους.

· Σερβιριστείτε ΜΟΝΟ μια φορά

· Απομακρύνετε το πιάτο σας αμέσως μόλις τελειώσετε

· Προτιμήστε να γεμίσετε το πιάτο σας με σαλάτες και λαχανικά και πάρτε μικρές μόνο ποσότητες από το φαγητό πλούσιο σε θερμίδες (έτσι ελέγχετε τις θερμίδες σας και δεν προκαλείτε την προσοχή των άλλων)

· Εάν δέχεστε πιέσεις για να φάτε, εξασκηθείτε στο να λέτε ¨όχι¨ ευγενικά αλλά σταθερά (έτσι δεν προσβάλετε τον οικοδεσπότη και παραμένετε στον στόχο σας)

· Εάν πιστεύετε ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις και τα γεύματα περιστρέφονται αποκλειστικά γύρω από το φαγητό, προσπαθήστε να δείτε τι κάνει μια τέτοια εκδήλωση απολαυστική (κουβέντα με φίλους, χρόνος για χαλάρωση, δεν χρειάζεται να πλύνετε τα πιάτα!!)

· Αποφύγετε το αλκοόλ (έχει πολλές θερμίδες, ανοίγει την όρεξη, μειώνει τον έλεγχο που έχουμε για το φαγητό και συνοδεύεται από σνακς πλούσια σε θερμίδες)

Καλές Γιορτές!!!

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

bottom of page