top of page
Search

Τρόποι να διαχειριστούμε ένα χωρισμό


Ένας χωρισμός είναι πάντα δύσκολος είτε είναι επιλογή μας είτε όχι. Καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε θέλουμε δεν θέλουμε και όσο πιο γρήγορα ξαναβρούμε τον εαυτό μας και ισορροπήσουμε τόσο καλύτερα για εμάς. Ο φόβος για το τι θα συναντήσουμε παρακάτω και πως θα είναι η ζωή μας μετά τον χωρισμό πολλές φορές μας κάνει να αδρανούμε και να παραμένουμε συναισθηματικά μουδιασμένοι για μεγάλο διάστημα. Η απώλεια της σχέσης μας κάνει να περάσουμε από ένα κύκλο διαφόρων συναισθημάτων όπως ο θυμός, η θλίψη, η οργή για να καταλήξουμε στην αποδοχή και κινητοποίηση να προχωρήσουμε παρακάτω. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει λιγότερο δύσκολη; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν.


· Όταν χωρίζουμε..χωρίζουμε! Εφόσον έχει φτάσει η σχέση στο τελικό στάδιο πρέπει να το αποδεχτούμε και να μην το «σέρνουμε» δίνοντας στον εαυτό μας ψεύτικες ελπίδες επανασύνδεσης. Το ανακοινώνουμε στον κύκλο μας, φίλους, γονείς κτλ. Το να μην προβούμε σε αυτό το βήμα δηλώνει ότι μέσα μας συντηρούμε την ιδέα της επανασύνδεσης κάτι που μας κρατάει πίσω, σε μια κατάσταση αναμονής και συνεπώς μειωμένης κινητοποίησης για να προχωρήσουμε την ζωή μας.

· Μην φοβάστε την μοναξιά. Σίγουρα θα περάσει κάποιο διάστημα όπου το αίσθημα της μοναξιάς θα είναι ιδιαίτερα έντονο. Το φαγητό, ο ύπνος οι έξοδοι θα έχουν μια αίσθηση μοναξιάς και θα υπάρχει ένα κενό. Φροντίστε να απολαύσετε τον χρόνο αυτό, να κάνετε όλα εκείνα που δεν μπορούσατε ως τώρα ώστε να μειωθεί το αίσθημα εγκατάλειψης και απομόνωσης. Μην ανατρέχετε σε αναμνήσεις αλλά γεμίστε τον χρόνο σας με ευχάριστες δραστηριότητες και καινούριες συνήθειες.

· Συναντηθείτε με φίλους και κάντε καινούριες επαφές. Μιλήστε με φίλους σας για τον χωρισμό όταν το έχετε ανάγκη. Αναγνωρίστε και εκφράστε τα συναισθήματα σας και τις σκέψεις σας. Αυτό φυσικά ως ένα βαθμό. Μην επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια, και μην αναλώνεστε σε ίδιες συζητήσεις και γιατί.

· Αξιολογήστε και διδαχθείτε από το παρελθόν. Δείτε αποστασιοποιημένα πλέον τι συνέβη ακριβώς και ποιοι παράγοντες οδήγησαν στο τέλος της σχέσης. Ποιες ήταν οι δυναμικές της σχέσης και ποιόν ρόλο έπαιζε ο καθένας.

· Χτίστε την αυτοπεποίθηση σας και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να μπείτε στον ρόλο του εγκαταλελειμμένου, αποτυχημένου ή ανεπαρκή ατόμου. Αρνητικές σκέψεις όπως «πάντα επιλέγω τα λάθος άτομα» οδηγούν στην απελπισία και ρίχνουν την αυτοεκτίμηση.

· Βγείτε έξω, κοινωνικοποιηθείτε, χαλαρώστε. Δείτε την θετική πλευρά των πραγμάτων και φροντίστε να είστε αισιόδοξοι! Μικρά θετικά βήματα θα σας φέρουν συναισθηματική ηρεμία και ισορροπία. Φροντίστε να περνάτε καλά!

· Εάν δείτε ότι σας είναι δύσκολο να ξεπεράσετε τον χωρισμό επισκεφτείτε έναν ειδικό ο οποίος θα σας βοηθήσει

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

54 views0 comments
bottom of page