top of page
Search

Σημάδια ότι αγαπώ τον εαυτό μου


Ίσως θα έχετε ακούσει πολλές φορές να λένε «Πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου! « ή «Δεν αγαπάς τον εαυτό σου αρκετά». Τι σημαίνει άραγε αυτό και πως καταλαβαίνουμε εάν αγαπάμε ή όχι τον εαυτό μας;

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική μας υγεία. Εάν αγαπάω τον εαυτό μου, τότε λειτουργώ σε μια ισορροπία και έχω ψυχική ηρεμία. Εάν όχι βασανίζομαι. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι βασική προϋπόθεση, το άλφα και το ωμέγα θα έλεγα. Όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου γνωρίζω τα προτερήματα και τα ελαττώματα μου και τα δέχομαι, τα αγκαλιάζω και τα αγαπώ. Βελτιώνομαι σε όσα θέλω να αλλάξω, χωρίς να αυτό μαστιγώνομαι και να ντρέπομαι για τον εαυτό μου. Εάν αγαπάω τον εαυτό ου, δεν έχω ανάγκη να συγκριθώ με τους άλλους.

Εάν αγαπώ τον εαυτό μου δεν χρειάζομαι επιβεβαίωση από τρίτους ότι αυτό που κάνω ή σκέφτομαι είναι το σωστό.

Εάν αγαπώ τον εαυτό μου, δεν έχω αισθήματα κατωτερότητας. Δεν νιώθω υποδεέστερος.

Εάν αγαπώ τον εαυτό μου, έχω ομαλές και ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μου. Δεν συνδέομαι με τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι με επηρεάζουν αρνητικά και με φθείρουν.

Εάν αγαπώ τον εαυτό μου, δεν συμβιβάζομαι με τα λίγα, αλλά διεκδικώ δυναμικά το κάτι παραπάνω, χωρίς να με σταματάει ο φόβος ότι μπορεί να αποτύχω ή ότι δεν αξίζω το κάτι παραπάνω.

Εάν αγαπώ τον εαυτό μου δεν υποτιμάω τις επιτυχίες μου, ούτε διογκώνω τα λάθη μου. Δεν αφήνω τις τύψεις και τις ενοχές να με κατακλύζουν, αλλά προχωράω μπροστά.

Εάν αγαπάω τον εαυτό μου είμαι ο εαυτός μου και δεν φοβάμαι ότι θα με κρίνουν για αυτό. Δεν παριστάνω ότι είμαι κάτι άλλο και μάλιστα αυτό που πιστεύω ότι περιμένουν οι άλλοι από εμένα, ώστε να είμαι αρεστός.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

7 views0 comments
bottom of page