top of page
Search

Μη επιληπτικές κρίσεις και άγχος.


Οι ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις αναφέρονται σε ξαφνικά επεισόδια, τα οποία μοιάζουν με αυτά των επιληπτικών κρίσεων, με τη διαφορά πως δεν οφείλονται σε κάποια δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Οι επιληπτικές κρίσεις προκαλούνται από αλλαγές στην ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, κάτι το οποίο φαίνεται να μη συμβαίνει κατά τις ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις. Αυτό που φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις μη επιληπτικές κρίσεις είναι ψυχολογικά αίτια, όπως το έντονο άγχος. Το άτομο αρχικά αισθάνεται ότι παθαίνει μία κρίση πανικού η οποία κορυφώνεται και οδηγεί σε ένα επεισόδιο μη επιληπτικής κρίσης, κατά το οποίο παρουσιάζει εικόνα παρόμοια με αυτή της επιληψίας και έχει απώλεια αισθήσεων.


Οι κρίσεις αυτές αναφέρονται και ως «ψευδό-επιληπτικές» κρίσεις καθώς φαίνεται να προκαλούνται κυρίως από ψυχογενή αίτια και όχι από οργανικά. Αυτό δεν σημαίνει πως το άτομο το προκαλεί ή φαντάζεται κάτι το οποίο δεν είναι πραγματικότητα. Οι μη επιληπτικές κρίσεις είναι μία ιδιαίτερη διαταραχή και η εικόνα της την καθιστά δύσκολη να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Με τη βοήθεια ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος μπορούμε να δούμε εάν υπάρχει αλλοιωμένη δραστηριότητα στη λειτουργία του εγκεφάλου, ώστε να αποκλείσουμε την επιληψία οφειλόμενη σε οργανικά αίτια.


Τα ψυχολογικά αίτια σχετίζονται ιδιαίτερα με αγχώδεις διαταραχές, τραυματικά γεγονότα, και οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική φόρτιση στο άτομο. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ιστορικό μη επιληπτικών κρίσεων από νεαρή ηλικία. Περισσότερο επιρρεπείς φαίνεται να είναι οι γυναίκες στις ψυχογενείς μη επιληπτικές κρίσεις, με ποσοστό 70%. Μετά το επεισόδιο το άτομο συνέρχεται και υπάρχει πλήρη ανάκαμψη. Εκεί που θα πρέπει να εστιάσει το άτομο αρχικά, είναι η ασφάλειά του και η αποφυγή πιθανού τραυματισμού.


Εφόσον δεν υπάρχει οργανικό αίτιο για τις μη επιληπτικές κρίσεις, η φαρμακευτική αγωγή δεν θα μπορούσε να βοηθήσει, παρά μόνο η ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Το διάστημα μέχρι την ξεκάθαρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα αγχωτικό για το άτομο, καθώς και το γεγονός πως η κρίση μπορεί να εμφανιστεί απροσδόκητα, χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Τα παραπάνω, καθώς και πιθανά αίτια, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης είναι οι τομείς στους οποίους επικεντρωνόμαστε στην ψυχοθεραπεία.


Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

3 views0 comments
bottom of page