top of page
Search

Μάθετε στα παιδιά σας την αποταμίευση


Ο Οκτώβριος είναι μήνας αποταμίευσης. Η αξία του χρήματος και της αποταμίευσης έχει ιδιαίτερη σημασία. Πως μπορούμε να διδάξουμε στα παιδία μας την αρχή της αποταμίευσης και την σημαντικότητα της διαχείρισης του χρήματος; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες βασικές συμβουλές ώστε από μικρή ηλικία το παιδί να μάθει την έννοια του χρήματος, της αγοράς/πληρωμής και αποταμίευσης.

Φτιάξτε με το παιδί σας έναν αυτοσχέδιο κουμπαρά ή αγοράστε έναν από κάποιο κατάστημα και μιλήστε του για την αποταμίευση με απλά λόγια.

Ανά διαστήματα δίνετε στο παιδί σας ένα μικρό ποσό π.χ. ένα κέρμα και μαζί βάλτε το στον κουμπαρά του. Εξηγήστε του πως όταν μαζευτεί ένα καλό ποσό θα μπορέσει να αγοράσει κάτι που επιθυμεί πολύ. Η προσμονή του θα το δικαιώσει! Αυτό μπορεί να είναι από ένα γλειφιτζούρι, ένα παγωτό ή ότι άλλο επιθυμεί.

Κάντε το ίδιο και με μεγαλύτερα ποσά όπως χρήματα που μπορεί να δίνουν οι παππούδες τα Χριστούγεννα ή τις γιορτές. Μεγαλύτερη αποταμίευση ίσον μεγαλύτερο όφελος. Ρωτήστε το παιδί τι θα ήθελε να αγοράσει με τα χρήματα αυτά. Εξηγήστε του πως με μεγαλύτερα ποσά και μεγαλύτερη αποταμίευση θα μπορέσει να πάρει ένα μεγάλο παιχνίδι, ένα ποδήλατο ή κάτι άλλο ανάλογης αξίας.

Αποτρέψτε το παιδί από την τάση να αποταμιεύει αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του. Με τα χρήματα του κουμπαρά θα μπορούσε να πάρει ένα δωράκι για κάποιον φίλο, μια κάρτα για την μαμά, ή ακόμα και να τα ξοδέψει σε άλλες δραστηριότητες όπως να πάει σινεμά, Λούνα Παρκ κτλ. Έτσι δεν περιορίζεται σε εγωκεντρικό καταναλωτισμό.

Πάρτε μαζί το παιδί στο σουπερ μάρκετ ώστε να δει την διαδικασία πληρωμής στο ταμείο. Να καταλάβει δηλαδή πως για οτιδήποτε θέλουμε να αγοράσουμε πρέπει να καταβάλουμε το αντίστοιχο αντίτιμο. Εάν σας ζητήσει κάτι έξτρα εξηγήστε του πως τα χρήματα που διαθέτετε για τα ψώνια δεν αρκούν και δεν φτάνουν για κάτι επιπλέον και πως θα πρέπει να αρκεστεί σε αυτά που ήδη πήρατε. Με σωστό προγραμματισμό θα μπορέσει να πάρει αυτό που επιθυμεί την επόμενη φορά εφόσον θα έχει συνυπολογιστεί στα έξοδα της εβδομάδας.

Στη αγορά υπάρχουν εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία διδάσκουν στο παιδί την αξία του χρήματος και των συναλλαγών (ηλεκτρονικοί κουμπαράδες, παιδική Μονόπολη κτλ)

Κατσαούνη Μαρία- Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

40 views0 comments
bottom of page