top of page
Search

Επιστροφή στα θρανία… με μάσκες.


Ο Σεπτέμβριος μπήκε και σε λίγο ξεκινάνε τα σχολεία. Φέτος θα βιώσουμε τη νέα σχολική χρονιά υπό το πρίσμα μιας νέας συνθήκης και νέας κανονικότητας, η οποία απαιτεί την χρήση μάσκας στα σχολεία από τους μαθητές και τους δασκάλους. Το κατά πόσο είναι απαραίτητο ή όχι, αρμόδιοι είναι οι ιατροί και οι λοιμωξιολόγοι να το πουν. Δικός μας στόχος και μέλημα είναι το πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να προσαρμοστεί και να κατανοήσει την νέα αυτή συνθήκη με μεγαλύτερη ευκολία. Πως μπορούμε εμείς να μιλήσουμε στο παιδί μας για τη χρήση μάσκας;

Οι γονείς λειτουργούμε ως μιμητικό πρότυπο στα παιδιά μας. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Εάν το παιδί μας βλέπει να αρνούμαστε την χρήση μάσκας ή να γκρινιάζουμε που πρέπει να την φοράμε, σαφώς το παιδί θα υιοθετήσει την ίδια στάση. Αντίστοιχα, εάν μας βλέπει ανήσυχους, να εκφράζουμε άγχη, φόβους, πανικό και υπερβολικές συμπεριφορές, το πιο πιθανό είναι να του μεταδώσουμε το άγχος μας για τη νέα αυτή συνθήκη, με κίνδυνο να αποδιοργανωθεί, να βγάλει ανασφάλειες και φοβίες. Εξηγώντας του με ψυχραιμία την αναγκαιότητα την χρήσης μάσκας και τους λόγους για τους οποίους καλούμαστε να την φοράμε, το πιο πιθανό είναι πως το παιδί θα φανεί συνεργάσιμο και λιγότερο αντιδραστικό. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα από τους ενήλικες. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να το γεμίζουμε πανικό, καθώς ο φόβος διογκώνεται στο παιδικό μυαλουδάκι. Το καθοδηγούμε να χρησιμοποιεί την μάσκα του σωστά, να πλένει τα χέρια του και να βάζει αντισηπτικό, χωρίς υπερβολές και ακραίες συμπεριφορές.

Για να προετοιμάσουμε το παιδί μας, μπορούμε να του δώσουμε να χρησιμοποιήσει την μάσκα, εάν δεν το έχει ήδη κάνει, σε άλλους κλειστούς χώρους. Επιπλέον, μπορούμε να το αφήσουμε να διαλέξει την μάσκα με το σχέδιο και τα χρώματα που επιθυμεί, και φροντίζουμε να του ταιριάζει στο πρόσωπο χωρίς να το ενοχλεί, να εφαρμόζει δηλαδή σωστά. Επιπλέον, καλό είναι να του εξηγήσουμε πως με αυτό τον τρόπο προστατεύει τον εαυτό του, αλλά και άλλα άτομα τα οποία πιθανώς κινδυνεύουν περισσότερο, όπως είναι ο παππούς και η γιαγιά.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο κάθε γονέας, καλό είναι να μην μεταφέρουμε στο παιδί μηνύματα τα οποία δεν είναι σε θέση ηλικιακά να διαχειριστεί, να κατανοήσει και που ίσως το μπερδέψουν παραπάνω. Ας προσπαθήσουμε να μην δημιουργήσουμε άγχη και πανικό στα παιδιά μας και να ευχηθούμε η χρονιά να κυλήσει όσο πιο ευνοϊκά γίνεται βάζοντας προτεραιότητα τόσο την δημόσια υγεία, όσο και την ατομική.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

29 views0 comments
bottom of page