top of page
Search

Γιατί έχω ακράτεια όταν παθαίνω κρίση πανικού;

Updated: Feb 11, 2020


Οι κρίσεις πανικού είναι μια πολύ συχνή διαταραχή, και συμβαίνει σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η κλινική εικόνα σχετίζεται με ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, μούδιασμα άκρων, δύσπνοια, , αίσθημα από πραγμάτωσης κτλ…. Πολλοί άνθρωποι όμως δηλώνουν ακράτεια ούρων κατά το επεισόδιο πανικού. Σχετίζεται;

Όταν βιώνουμε έντονο άγχος ή επεισόδιο πανικού ο οργανισμούς μας μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση φυγής ή αντίστασης (fight or flight) . Αυτό πηγάζει από αρχέγονα ένστικτα και μηχανισμούς άμυνας, ώστε να προστατευτούμε από την επικείμενη απειλή. Έτσι, και στην περίπτωση έντονου άγχους. Αυτό σημαίνει αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί ευαισθησία σε όλους τους μύες. Επιπλέον, επηρεάζονται τα νεύρα του νωτιαίου μυελού, ο εγκέφαλος κτλ. Επίσης, η έκκριση αδρεναλίνης δημιουργεί την ανάγκη για «ανακούφιση». Γενικότερα, θα λέγαμε ότι υπάρχει μια υπερευαισθησία, η οποία ενεργοποιεί πιο εύκολα, την όποια οργανική αντίδραση. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε καταστάσεις έντονου άγχους όλοι μας οι μύες βρίσκονται σε ένταση, και ένας από αυτούς είναι και η κύστη μας.

Αυτό οι μπορούμε να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι να βάλουμε τον εαυτό μας σε κατάσταση ηρεμίας, να προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή και την σκέψη μας από αρνητικές, φοβικές και στρεσσογόνες σκέψεις. Ένας ψυχολόγος θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το άγχος μας και να εντοπίσουμε από που πηγάζει όλο αυτό. Στο πρακτικό κομμάτι, η χρήση προϊόντων ακράτειας μπορεί να βοηθήσει. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε να μην γίνει αυτό μια μόνιμη κατάσταση και αρχίσει να λειτουργεί ως εξάρτηση (δηλαδή να μην βγαίνουμε έξω χωρίς αυτό ή να αισθανόμαστε πως όταν δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα ακράτειας αυξάνεται το άγχος μας ). Αλλαγές στην διατροφή, την κατανάλωση υγρών, η εκγύμναση των μυών, πιλάτες κτλ, μπορούν να βοηθήσουν συμπληρωματικά.

Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

10 views0 comments
bottom of page