top of page
Search

Αλκοολισμός. Ποιοί είναι πιο ευάλωτοι στην υπερβολική χρήση αλκοόλ;


Η διαταραχή του αλκοολισμού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, καθώς καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο βιολογικοί, κοινωνικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει πως οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στον αλκοολισμό και κυρίως οι άντρες. Ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα επικινδυνότητας εκδηλώνουν οι έφηβοι οι οποίοι βλέπουν στην οικογένεια του αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ όπως π.χ. από τον πατέρα τους. Ιστορικό αλκοολισμού μέσα στην οικογένεια, προβλήματα συζυγικής σχέσης, ανεργία και παιδική κακοποίηση είναι κάποιοι από τους παράγοντες που καθορίζουν το κατά πόσο είναι ο καθένας μας ευάλωτος στο αλκοόλ. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η εθνικότητα είναι δυο ακόμα παράγοντες οι οποίοι έχουν συσχετιστεί με την διαταραχή του αλκοολισμού.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, τα άτομα που βιώνουν αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές διάθεσης όπως η κατάθλιψη πολλές φορές φαίνεται να προσφεύγουν στην χρήση αλκοόλ ως μέσω εκτόνωσης και προσωρινής διαχείρισης των προβλημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται στην υπερκατανάλωση και στον αλκοολισμό.

Οι άντρες κατά γενική ομολογία είναι πιο πιθανό να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ από τις γυναίκες. Επιπλέον, ξεκινάνε το αλκοόλ νωρίτερα από τις γυναίκες και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές. Σαν αποτέλεσμα εκδηλώνουν σε πολύ μικρότερη ηλικία προβλήματα αλκοολισμού, καθώς και συνοδά προβλήματα προερχόμενα από την κατάχρηση. Εν αντιθέσει, οι γυναίκες παρουσιάζουν μικρότερα διαστήματα κατάχρησης αλκοόλ και ζητάνε βοήθεια σε πολύ πιο πρώιμο στάδιο από τους άντρες, οι οποίοι παρατείνουν το πρόβλημα του αλκοολισμού.

Τέλος, σχετικά με τους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση του αλκοολισμού φαίνεται πως οι Ασιάτες είναι από τη φύση τους πιο τυχεροί καθώς γονιδιακά ¨προστατεύονται¨ ως ένα βαθμό από τον αλκοολισμό, χάρη σε συγκεκριμένο γονίδιο (ADH2*2).

20 views0 comments
bottom of page