top of page
Search

Ποιες θεωρούνται… καλές διακοπές;


Το καλοκαίρι έφτασε και οι περισσότεροι έχουν ήδη κανονίσει τις διακοπές τους. Ποιες μέρες θα πάρουν άδεια, πού θα πάνε, πόσες μέρες κτλ. Ποιες διακοπές θεωρούνται όμως ¨καλές¨..; Κάποιοι αξιολογούν τις καλές διακοπές σύμφωνα με το πόσο πολύ χαλάρωσαν και ξεκουράστηκαν. Κάποιοι άλλοι θεωρούν καλές τις διακοπές με αυξημένη ενέργεια και ποικίλες δραστηριότητες. Άλλοι πάλι κρίνουν τις καλές διακοπές από την χρονική τους διάρκεια, την παρέα ή ακόμα και τον καιρό. Όποια και να είναι η περίπτωση το σίγουρο είναι πως οι διακοπές δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά ανάγκη!

Στις μέρες μας όπου το άγχος και οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας είναι αυξημένοι, οι διακοπές και οι μικρές αποδράσεις μπορούν να μας δώσουν μια ανάσα ξεκούρασης, η όποια έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις και στην μετέπειτα ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού φάνηκε πως τα άτομα που φροντίζουν να πηγαίνουν διακοπές, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να έχουν οι διακοπές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έρευνα, οι μαθητές οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό αποδίδουν καλύτερα σε εκπαιδευτικό επίπεδο και είναι πιο δημιουργικοί. Οι δε εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα στην εργασία τους, είναι πιο παραγωγικοί και έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Επιπλέον, εφόσον οι διακοπές βοηθάνε να ξεχάσουμε τα προβλήματα μας και να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους, θετικές επιπτώσεις υπάρχουν και στον τομές της υγείας (καρδιακά προβλήματα, πίεση κ.α.)

Πότε περνάμε όμως καλύτερα και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για καλές διακοπές;

Στην πλειοψηφία, ο περισσότερος κόσμος περνάει καλά στις διακοπές του. Πάνω από το 95% των ανθρώπων που πάνε διακοπές δηλώνουν ότι περνάνε καλά, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα μικρά παιδιά, όσο και οι έφηβοι ή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ευχαριστιούνται τις διακοπές τους. Οι διακοπές, λοιπόν δεν είναι προνόμιο των νέων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Nawijn, υπάρχουν κάποια στάδια των διακοπών σύμφωνα με τα οποία καθορίζεται η διάθεση του κάθε ταξιδιώτη. Σε γενικές γραμμές στην αρχή των διακοπών τα άτομα δηλώνουν χαμηλότερη διάθεση, κάτι το οποίο αλλάζει και βελτιώνεται καθώς έχει περάσει η φάση της αλλαγής και της προσαρμογής στο καινούριο μέρος προορισμού. Για το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών η διάθεση των ανθρώπων είναι υψηλή, ενώ άλλη μια μείωση της διάθεσης υπάρχει λίγο πριν το τέλος των διακοπών. Η φάση αυτή χαρακτηρίζεται σαν η φάση της άρνησης και συμπεριλαμβάνει το πακετάρισμα και το μεταβατικό στάδιο της επιστροφής. Στην τελευταία φάση που ακολουθεί, η διάθεση ανεβαίνει πάλι, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν την προσμονή να γυρίσουν στα σπίτια τους και στην καθημερινότητα τους.

Σχετικά με την διάρκεια των διακοπών, έρευνες έδειξαν πως τρεις με έξι ημέρες είναι το ιδανικό διάστημα διάρκειας διακοπών, καθώς έχει καλύτερες επιπτώσεις στην θετική διάθεση του ατόμου και δεν τον ¨κουράζει¨. Για τα παιδιά, οι καλές διακοπές συμπεριλαμβάνουν αυξημένες και ξεχωριστές δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν και τα επίπεδα αδρεναλίνης τους όπως extreme sports, βόλτες στα παιχνίδια του λούνα παρκ και επαφή με ζώα σε ζωολογικό κήπο ή ενυδρεία. Πέρα όμως από τις ¨Ουάου!¨ αξιομνημόνευτες καταστάσεις, σημαντικές είναι και οι στιγμές που περνάει το παιδί με την οικογένεια του. Βασικό στοιχείο είναι το παγωτό!! Τα περισσότερα παιδιά δηλώνουν σαν ωραία ανάμνηση των διακοπών τους τη βόλτα με τους γονείς τους για παγωτό. Απλό και όμως τόσο ευχάριστο για τα παιδιά. Αντίθετα, οι καλές διακοπές για τους γονείς συμπεριλαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Το να γνωρίζουν οι γονείς ότι το παιδί τους περνάει εξίσου καλά και ευχάριστα είναι επίσης σημαντικός παράγοντας για την δική τους ευχάριστη διάθεση. Παρ΄όλα αυτά κάποιος χρόνος μακριά από τα παιδιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετικός για τους γονείς. Σε γενικές γραμμές, οι οικογενειακές στιγμές είναι βασική προϋπόθεση για καλές διακοπές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξίσου σημαντικό είναι το κάθε μέλος της οικογένειας, μικρός ή μεγάλος να βρίσκει λίγο χρόνο και χώρο για να περάσει μόνο του.

Μαρία Κατσαούνη, Ψυχολόγος Υγείας (MSc)

22 views0 comments

コメント


bottom of page