Οι απόκριες είναι μια περίοδος την οποία όλα τα παιδιά αγαπάνε και περιμένουν με μεγάλη προσμονή. Τα παιδιά προετοιμάζονται καιρό πριν, σκέφτονται τι στολή θέλουν να φορέσουν, σε ποια αποκριάτικα
πάρτι θα πάνε κτλ. Πως επιλέγουν όμως τα παιδιά τι θα ντυθούν και τι σημαίνει η επιλογή τους αυτή;
Κατά κανόνα οι αποκριάτικες στολές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Τα αγοράκια επιλέγουν στολές υπερ-ηρώων, χαρακτήρων της τηλεόρασης, δυναμικές προσωπικότητες με δύναμη και ισχύ, ενώ τα κοριτσάκια επιλέγουν κάτι όμορφο, αέρινο, ντελικάτο με ευγενικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι νεράιδες, οι μπαλαρίνες, οι πριγκίπισσες κτλ. Η κάθε ενδυμασία αντιπροσωπεύει κάποια δυναμικά στοιχεία, τα οποία μεταφέρει στο παιδί που θα το επιλέξει. Το παιδί μπαίνει σε ένα συγκεκριμένο ρόλο και υιοθετεί τα στοιχεία αυτά. Παρατηρούμε πως όλες σχεδόν οι στολές έχουν στοιχεία εξουσίας, κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά κυρίως λόγω του έντονου εγωκεντρικού στοιχείου που κυριαρχεί στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά θέλουν να είναι μοναδικά, θέλουν να έχουν δύναμη, θέλουν να είναι σημαντικά! Αυτό το καταφέρνουν μέσα από τους ρόλους και τις αμφιέσεις που επιλέγουν τις απόκριες. Μέσω της επιλογής στους καλύπτουν κάποιες συναισθηματικές τους ανάγκες. Επιπλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να πειραματιστούν σε νέους ρόλους και να αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο.
Υπάρχουν όμως και τα παιδιά τα οποία δυσφορούν στα αποκριάτικα πάρτι, δεν θέλουν να πηγαίνουν και τρομάζουν με τις μάσκες, τους κλόουν κτλ. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα παιδάκια προσχολικής ηλικίας, τα οποία δεν είναι έτοιμα γνωσιακά να διαχειριστούν το γεγονός ότι αυτό που βλέπουν δεν ανταποκρίνεται στο γνωστό, στο οικείο και στο πραγματικό. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συζητήσουμε με το παιδάκι μας τους φόβους του και να προσπαθήσουμε τους κατανοήσουμε. Δεν πρέπει να είμαστε επικριτικοί, ούτε να χρησιμοποιούμε εκφράσεις «Τι φοβάσαι καλέ, ψεύτικο είναι!» ή «Είναι δυνατόν να το φοβάσαι; Τα μωρά φοβούνται!» ή «Κοίτα τα άλλα παιδάκια που δεν φοβούνται!». Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να κρύψει ,μέσα του τους φόβους του, να αισθανθεί άσχημα για τον εαυτό του, και να βγουν οι συσσωρευμένοι του φόβοι σε κάποιο άλλο αντικείμενο ή κατάσταση. Σκοπός, είναι να στηρίξουμε το παιδί μας, να ακούσουμε προσεκτικά τα όσα μας λέει, να μοιραστούμε δικά μας βιώματα μαζί του και να βρούμε μαζί τρόπους διαχείρισης των φόβων του. Μπορούμε να πειραματιστούμε στο σπίτι με διάφορες μάσκες και στολές αγαπημένων ηρώων, να παίξουμε θέατρο κτλ. Εάν το παιδί μας δεν είναι ακόμα έτοιμο του δίνουμε τον χρόνο του. Εάν δεν θέλει να ντυθεί δεν το πιέζουμε να το κάνει! Εξάλλου οι απόκριες είναι περίοδος χαράς και διασκέδασης για τα παιδιά και όχι το αντίθετο.
Κατσαούνη Μαρία-Ψυχολόγος (MSc)
Comments